Spamfilter instellen (SpamAssassin)

Zonder hulpmiddelen om de grote stroom aan spamberichten in te dammen, zou uw mailbox snel vol lopen met vervelende e-mail waar u helemaal niet op zit te wachten. Wned.nl biedt gratis op alle hostingpaketten spamfilters aan. Een spamfilter wordt gebruikt om uw e-mail te scannen op ongewenste mailtjes.

Een van de beste en meest populaire spamfilters is SpamAssassin. Dit programma is standaard op alle servers en hostingpakketten aanwezig en u hoeft het alleen nog maar te activeren en in te stellen.

 1. Log in op DirectAdmin, het control panel van uw hostingpakket. Dit doet u door uw gebruikersnaam en wachtwoord hiervoor in te vullen op http://www.uwdomeinnaam.xx:2222
  In plaats van uwdomeinnaam.xx typt u uw domeinnaam.
  Inloggen in DirectAdmin

 2. Klik onder het kopje E-mail Management op Spamassassin Setup.

  Control panel DirectAdmin SpamAssassin Setup

 3. In het volgende venster kunt u SpamAssassin instellen. In de afbeeldingen ziet u de door ons aanbevolen instellingen.
  Als eerste kunt u instellen waar spam naar toe moet gaan.
  Optie 1: spam wordt gewoon opgeslagen in uw Postvak In, dus wordt er niks geblokkeerd.
  Optie 2: spam wordt opgeslagen in de spammap op de server.
  Optie 3: spam wordt opgeslagen in de map Spam in uw Postvak In.
  Optie 4: spam wordt automatisch verwijderd.


  SpamAssassin - Wat moet er met de spam gebeuren?

 4. De volgende stap is het instellen van de spamscore. Hoe lager de drempel, hoe meer spam er wordt geblokkeerd. De kans dat het spamfilter e-mail onterecht als spam beschouwd wordt met een lage drempel wel groter. Onze ervaring is echter dat u de drempel gerust op 5 kunt instellen. Ontvangt u desondanks toch nog te veel spam, dan kunt u in het vakje bij Custom Treshold bijvoorbeeld 3.7 invullen.
  Optie 1: lage drempel: 5.
  Optie 2: gemiddelde drempel: 7.5.
  Optie 3: hoge drempel: 10.
  Optie 4: hier kunt u uw eigen drempel instellen, bijvoorbeeld 3.7. 

  SpamAssassing - drempel instellen

 5. Hier kunt u aangeven of u hoog scorende spam wilt wissen. Als u bij punt 3 voor optie 4 had gekozen (Delete the spam), wordt alle spam al verwijderd. Heeft u voor een andere instelling gekozen, dan kunt u hier aangeven of spam vanaf een bepaalde drempel alsnog moet worden verwijderd.
  Optie 1: e-mail met een hoge spamscore, waarvan u de drempel opgeeft, permanent verwijderen.
  Optie 2: spam met een hoge score wordt niet anders behandeld dan u bij de vorige twee instellingen heeft opgegeven.

  SpamAssassin - hoog scorende spam wissen?

 6. U kunt het onderwerp van spam veranderen. Dat is handig om dergelijke e-mail meteen te herkennen, maar niet nodig als u bij punt 3 voor optie 4 had gekozen (Delete the spam).
  Optie 1: het onderwerp van spam wordt veranderd in dat wat u opgeeft in het vakje.
  Optie 2: het onderwerp van spam wordt niet veranderd.

  SpamAssassin - onderwerp spam veranderen?

 7. Je kunt spam als bijlage versturen, in plaats van direct doorsturen. Op deze manier wordt gevaarlijke code in spamberichten niet uitgevoerd mits je de bijlage niet opent. Als u bij punt 3 voor optie 4 had gekozen (Delete the spam), wordt alle spam al verwijderd en hoeft u de standaardinstelling niet te wijzigen.
  Optie 1: spam wordt gewoon doorgestuurd als e-mail (gevaarlijk).
  Optie 2: spam wordt als bijlage bij een e-mail gevoegd. Eventuele gevaarlijke code kan alleen uitgevoerd worden als de bijlage wordt geopend.
  Optie 3: de tekst van de spam wordt in een bijlage meegestuurd als tekstbestand (.txt). Eventuele gevaarlijke code kan zo nooit uitgevoerd worden.

  SpamAssassin - spam als bijlage versturen?

 8. In de e-mail blacklist kunt u een zwarte lijst aanmaken door hier e-mailadressen neer te zetten die als spam gezien moeten worden. Alle e-mailadressen die u hier neerzet worden automatisch als spam gezien. Door *@domeinnaam.nl of ?@domeinnaam.nl te gebruiken, wordt alle e-mail die die eindigt op @domeinnaam.nl als spam gezien. Typ per regel één e-mailadres.

  SpamAssassin - e-mail blacklist

 9. In de e-mail whitelist kunt u een lijst aanmaken van e-mailadressen die juist niet als spam gezien moeten worden. Alle e-mailadressen die u hier plaatst worden automatisch doorgelaten en nooit als spam gezien. Dit kunt u vooral goed gebruiken als e-mail van een bepaalde afzender regelmatig onterecht door SpamAssassin wordt gezien als spam.
  Door *@domeinnaam.nl of ?@domeinnaam.nl te gebruiken, wordt alle e-mail die die eindigt op @domeinnaam.nl als spam gezien. Typ per regel één e-mailadres.
 10. Klik op de knop Save om de instellingen op te slaan. 

  Opslaan

 11. Het spamfilter van SpamAssassin is hiermee geactiveerd en ingesteld.

Klanten beoordelen ons

Volg ons ook op

Wned.nl

Op weg naar jouw eigen online succes. Zoek of verhuis je domeinnaam, bouw je eigen website en maak er een succes van. Met onze snelle servers en klantenservice maken wij dit mogelijk.