Wat is Time To First Byte (TTFB)

Time-to-first-byte is vanuit hosting perspectief één van de belangrijkste metrics om in de gaten te houden. Maar wat maakt TTFB nou zo’n belangrijke metric, en hoe zorg je ervoor dat je deze geoptimaliseerd hebt?

Time To First Byte (TTFB) is een metric die meet wat de reactietijd is van het HTTP verzoek tot aan de eerste byte die ontvangen wordt vanaf de webserver. Hier geldt hoe lager de response tijd is, des te beter dit is. Een lage TTFB is dus wat je als website wilt zien.

Time To First Byte is opgebouwd uit 3 elementen:

  • De tijd die nodig is om het verzoek van de browser door te geven naar de server
  • De tijd die nodig is voor de server om het verzoek te verwerken
  • De tijd die nodig is voor de server om de eerste byte terug te sturen naar de browser

Hoe belangrijk is een goede TTFB?
Een goede Time to first byte is belangrijk. Dat vinden wij als hoster, maar ook Google erkent dit en zet hier vol op in met hun Page Speed Insights. In deze tweet geven ze zelfs aan dat het een uitstekende manier is om de kwaliteit van je hosting te kwantificeren.

Hoe lager de TTFB is, hoe beter dit is. Je website is dan namelijk sneller zichtbaar voor de bezoeker.
Toch zijn er ook tegengeluiden te vinden. Zo stelde Cloudflare in 2012, dat TTFB voor de eindgebruiker geen relevante metric is, en uit hun onderzoek bleek zelfs dat een hogere TTFB een duidelijke negatieve correlatie had met de downloadtijd van een pagina.

In plaats van te kijken hoe hoog of hoe laag de TTFB is, doe je er beter aan om op de lange termijn trends hierin te ontdekken en je te focussen op de overall page speed van je website.

Dit recente artikel brengt meer nuance. Hierin wordt gesteld dat een goede TTFB niet direct betekent dat je een snelle website hebt, maar dat een slechte TTFB haast garant staat voor een trage website.

Hierin gaan wij wel mee. Een lage TTFB is belangrijk, maar zeker niet zaligmakend. Veel elementen hebben invloed op de hoogte of laagte van de TTFB en lang niet allemaal heb je zelf in de hand.

Een snelle/lage TTFB is een goede indicator van een snel ladende webpagina, maar zegt weinig over andere pagina’s op die website of webshop.

Wat is een goede TTFB?
Het streven naar de optimale TTFB voor jouw webshop is er één die wij absoluut aanraden. Hoewel dit óók voor een klein gedeelte afhankelijk is van externe factoren, zoals de internetverbinding (minimale invloed), heb je zelf veel in de hand.

Maar naar welke tijd moet je nu streven? Een TTFB boven de 0.600 milliseconden zorgt binnen Google Lighthouse voor een gefaalde audit. Google hanteert 0.300 – 0.500 milliseconden als ‘redelijke’ TTFB, en onder de 0.200 milliseconden als ‘goed’.

Maar moet je hier genoegen mee nemen?
Wat ons betreft niet. Een snellere TTFB is immers eenvoudig te behalen, mits je weet wat je moet doen om dit te optimaliseren.

Een goede TTFB ligt wat ons betreft niet boven de 0.150 milliseconden.

Heeft TTFB invloed op SEO?
Gebruikt Google TTFB als een rankingfactor voor hun zoekresultaten en heeft het dus invloed op je SEO? Het antwoord is nee. Zo valt te lezen in onderstaande tweet van John Mueller (Webmaster Trends Analyst van Google).

Wat wel goed is om te weten, is dat snelheid natuurlijk wel een rankingfactor is. TTFB kan hier een onderdeel van zijn, maar als losse metric gebruikt Google dit dus niet als een rankingfactor.

Een goede reden dat TTFB geen directe rankingfactor kan zijn voor Google, is dat het sterk afhankelijk is van de latency (vertraging van de connectie).

Zo is dus de locatie, internetverbinding van de gebruiker en andere externe factoren van invloed op TTFB.

TTFB meten
Het meten van de Time to first byte is niet eenvoudig. Hoewel er veel websites zijn waar je dit eenvoudig kunt meten, zoals Pingdom en GTMetrix, zegt de gemeten TTFB niet direct iets.

Zo zien we vaak dat de TTFB gemeten wordt op de homepage. Bij Magento webshops is de homepage 9 van de 10 keer voorzien van een Full Page Cache oplossing, waardoor je direct al geen realistische weergave van de TTFB hebt.

Als je dus echt een realistische weergave van de TTFB wilt hebben raden wij aan om je winkelwagen-pagina te gebruiken, met daarin ook echt toegevoegde producten. Deze pagina is niet gecached en is vrijwel uniek. Op deze manier heb je een goed beeld van je TTFB.

Hier test je de snelheid van je DNS.

Maak gebruik van caching
Misschien overbodig om te benoemen, maar caching heeft een enorme impact op de TTFB. Er is een groot verschil wat betreft TTFB tussen pagina’s waar caching is ingeschakeld en van pagina’s waar caching niet is ingeschakeld. Voor een zeer snelle cashing kun je gebruik maken van onze Varnish Cache server.

De TTFB kan soms tot wel 95% verbeterd worden door het inschakelen van caching.

Maak gebruik van snelle hosting
Zoals we aan het begin van dit artikel al aan gaven, is hosting een belangrijk onderdeel van Time to First Byte. Daarom is snelle hosting ook zo belangrijk.

De hosting van Wned is geoptimaliseerd om je TTFB zo laag mogelijk te houden. Door een uitstekend opgezette infrastructuur profiteren klanten van Wned van een relatief snelle TTFB.

Conclusie
We kunnen stellen dat Time To First Byte een metric is die iets zegt over de kwaliteit van de hosting. Maar een hele grote kanttekening die we daarbij plaatsen, is dat een goede TTFB sterk afhankelijk is van externe factoren zoals een internetverbinding.

Bij een Time To First Byte test dien je rekening te houden met locatie, internetverbinding, caching etc. Doe je dit niet, dan heb je geen realistische weergave van de overall TTFB van je website of webshop.

Hoewel TTFB geen rankingfactor voor Google is, en dus geen negatieve invloed op je SEO heeft, heeft het wel degelijk invloed op de gebruikerservaring van de websitebezoeker.

Heb je een TTFB die relatief hoog is, dan doe je er goed aan om deze te optimaliseren. Maar houd in het achterhoofd dat je me een lage TTFB niet per se een snelle website hebt, maar dat een hoge TTFB een indicator kan zijn voor een trage website.

Klanten beoordelen ons

Volg ons ook op

Wned.nl

Op weg naar jouw eigen online succes. Zoek of verhuis je domeinnaam, bouw je eigen website en maak er een succes van. Met onze snelle servers en klantenservice maken wij dit mogelijk.