Slechte reputatie TLD's

Een TLD (Top-Level Domain) is het gedeelte van een internetdomeinnaam dat zich bevindt aan het einde van het adres, zoals .com, .org, .net, .edu, .gov, etc.

Sommige TLD's hebben in de loop der tijd een slechte reputatie opgebouwd omdat ze vaak worden gebruikt door kwaadwillende personen of organisaties voor activiteiten zoals spam, phishing, malwareverspreiding en andere vormen van cybercriminaliteit.

Enkele voorbeelden van TLD's die over het algemeen als risicovol worden beschouwd, zijn onder meer .tk (Tokelau), .cf (Centraal-Afrikaanse Republiek), .ml (Mali), .ga (Gabon), .gq (Equatoriaal-Guinea), .su (voormalige Sovjet-Unie) en .info (algemene informatie). Dit zijn TLD's die vaak gratis worden aangeboden en relatief gemakkelijk te verkrijgen zijn, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor spammers en andere kwaadwillende gebruikers.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle websites die gebruikmaken van deze TLD's kwaadaardig zijn en dat sommige legitieme websites er gebruik van maken. Het is daarom belangrijk om altijd voorzichtig te zijn bij het openen van links of het bezoeken van websites, ongeacht welke TLD ze gebruiken.

Betaalde TLD's met een slechte reputatie, en meestal ook niet goedkoop zijn.

.bar.beauty.buzz.cam.casa.cfd.club.date.guru.link.live.online.press.pw.quest.rest.sbs.shop.stream.top.trade.work.xyz

Het is niet mogelijk om te zeggen dat alle websites die gebruik maken van deze TLD's kwaadaardig zijn. Net als bij andere TLD's kan elk van deze TLD's worden gebruikt voor zowel legitieme als kwaadaardige doeleinden, afhankelijk van hoe ze worden gebruikt.

Dat gezegd hebbende, sommige van deze TLD's zijn relatief nieuw en minder bekend dan de meer gevestigde TLD's zoals .com of .org. Dit kan leiden tot een hogere mate van risico op misbruik, aangezien kwaadwillende personen of organisaties de minder bekende TLD's kunnen gebruiken om phishing-pogingen, malwareverspreiding, spam en andere vormen van cybercriminaliteit uit te voeren.

Bovendien zijn sommige van deze TLD's, zoals .cfd (contract for difference) en .trade, specifiek gericht op bepaalde industrieën en kunnen ze mogelijk worden misbruikt voor frauduleuze handelspraktijken. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle websites die deze TLD's gebruiken, kwaadaardig zijn en dat er legitieme websites zijn die ze gebruiken.

Als algemene vuistregel is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het openen van links of het bezoeken van websites, ongeacht welke TLD ze gebruiken. Het is ook een goed idee om te kijken naar beveiligingsmaatregelen, zoals het gebruik van HTTPS-verbindingen en de aanwezigheid van SSL-certificaten, voordat u gevoelige informatie verstrekt of transacties uitvoert op een website.

Het aanschaffen van één van deze TLD's is nooit illegaal, maar er zijn enkele risico's aan verbonden. Zo is het goed mogelijk dat je een keurige en schone website draait, maar dat je mail nooit de ontvanger bereikt. Via een andere SMTP is het dan ook niet mogelijk te mailen met een afzender met de genoemde TLD's. Dit wordt ook meteen gezien als spam, dus geblokkeert. 

Klanten beoordelen ons

Volg ons ook op

Wned.nl

Op weg naar jouw eigen online succes. Zoek of verhuis je domeinnaam, bouw je eigen website en maak er een succes van. Met onze snelle servers en klantenservice maken wij dit mogelijk.