Wat is het verschil tussen POP en IMAP

Bij het instellen van je e-mailadres in een mailprogramma moet je bepalen welke methode gebruikt wordt om e-mails op te halen: POP3 of IMAP. Wat is het verschil tussen beide protocollen en welk kies je best?

Wanneer je een e-mailadres wil instellen in Outlook, Apple Mail of een ander mailprogramma, wordt gevraagd te kiezen tussen POP3 of IMAP. Dat zijn protocollen die bepalen hoe e-mails worden opgehaald. Waar verschillen die methoden precies en welk protocol is geschikt voor jou?

POP3

Met POP3 – voluit Post Office Protocol – haal je e-mails als het ware fysiek van de mailserver af. Nieuwe berichten worden gedownload naar je computer en lokaal opgeslagen. E-mails worden dus niet bewaard op de server.

Voordelen

Bij POP is het niet noodzakelijk altijd verbonden te zijn met het internet om e-mails te kunnen lezen, omdat alle berichten bewaard worden op je computer.

Het aantal e-mails dat je kan bewaren staat gelijk aan de opslagcapaciteit van je computer. Je loopt dus niet tegen volgelopen mailbox aan.

Nadelen

Crasht je computer, dan ben je alle e-mails kwijt. Een back-up is erg belangrijk wanneer je POP3 gebruikt.

POP3 is minder geschikt indien je e-mails leest op verschillende toestellen of via webmail, omdat die niet gesynchroniseerd worden. Berichten worden lokaal opgeslagen en zijn daarom alleen beschikbaar op dat specifieke apparaat. Ook de folderstructuur moet handmatig gemaakt worden op elk apparaat.

IMAP

Bij IMAP, ofte Internet Message Access Protocol, worden e-mails op de mailserver bewaard. Daarom zijn e-mails altijd beschikbaar. IMAP zorgt ervoor dat berichten en folderstructuur gesynchroniseerd wordt op alle toestellen.

Voordelen

Het grootste voordeel van IMAP is dat je e-mails kan lezen op verschillende toestellen en locaties. Alle folders worden gesynchroniseerd.

E-mails worden opgeslagen op de mailserver, waardoor je geen enkel bericht kwijtgeraakt wanneer je computer of smartphone stukgaat.

Nadelen

De kans bestaat dat je de maximale opslagcapaciteit van de mailbox snel bereikt. Je zal af en toe je mailbox moeten opschonen.

Het is niet mogelijk om e-mails te lezen zonder internetverbinding.

Conclusie

De ietwat verouderde POP-technologie wordt steeds vaker vervangen door IMAP, omdat dat laatste protocol de mogelijkheid biedt om e-mails te lezen op verschillende toestellen en locaties.

Welk protocol je kiest, is afhankelijk van jouw voorkeur. Raadpleeg je de mailbox alleen thuis, dan werkt POP3 perfect. Lees je vaak onderweg e-mails, zowel op je laptop als smartphone, dan is IMAP aangeraden.