Hoe beschermen wij onze klanten en servers

Bij Wned streven we naar optimale beveiliging van onze netwerken en diensten, zonder gebruikers uit specifieke landen uit te sluiten. Om deze veiligheid te waarborgen, maken we gebruik van verschillende beveiligingstechnieken zoals een DDoS-filter en een bruteforce blokkade. Ik leg graag uit wat deze technieken inhouden en hoe ze bijdragen aan onze aanpak.

Wat is een DDoS-filter?

Een Distributed Denial of Service (DDoS) aanval is een poging om een dienst of netwerk onbeschikbaar te maken door deze te overspoelen met een grote hoeveelheid verkeer, meestal afkomstig van een netwerk van gehackte computers (botnet). Het doel van een DDoS-aanval is vaak om systemen te overbelasten, waardoor legitieme gebruikers geen toegang meer hebben.

Een DDoS-filter is een mechanisme dat is ontworpen om dergelijk kwaadaardig verkeer te detecteren en te blokkeren, terwijl legitiem verkeer doorgelaten wordt. In essentie analyseert het filter het inkomende verkeer op bepaalde kenmerken, zoals:

• Verkeersvolume: Het herkent abnormale stijgingen in het aantal aanvragen.
  • Patronen: Het kijkt naar verdachte patronen zoals identieke verzoeken uit verschillende bronnen.
  • IP-reputatie: Verkeer afkomstig van bekende malafide bronnen kan direct worden geblokkeerd.

Het DDoS-filter blokkeert dus niet al het verkeer uit specifieke landen, maar is gericht op het detecteren en tegenhouden van schadelijke aanvallen, ongeacht waar deze vandaan komen. Dit zorgt ervoor dat onze diensten voor iedereen toegankelijk blijven, behalve voor kwaadwillenden die proberen onze systemen te verstoren.

Wat is een bruteforce blokkade?

Een bruteforce-aanval is een type cyberaanval waarbij een aanvaller herhaaldelijk wachtwoorden of inloggegevens probeert te raden door middel van geautomatiseerde pogingen. Dit kan een serieuze bedreiging vormen voor accounts en systemen die onvoldoende beveiligd zijn.

Een bruteforce blokkade detecteert wanneer een bepaalde bron (zoals een IP-adres) meerdere mislukte inlogpogingen binnen een korte tijdspanne doet. Op basis van deze detectie onderneemt het systeem stappen om de aanvaller te blokkeren. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door:

• Het tijdelijk blokkeren van het verdachte IP-adres na een bepaald aantal mislukte pogingen.
  • Een CAPTCHA in te voeren om automatische aanvallen te stoppen.
  • Verzoekfrequentie te beperken, waardoor het onmogelijk wordt voor een aanvaller om duizenden pogingen te doen in een korte tijd.

Dit type beveiliging zorgt ervoor dat onze klanten beschermd zijn tegen pogingen om ongeautoriseerd toegang te krijgen tot hun accounts en data. Net zoals bij het DDoS-filter, wordt hierbij geen verkeer op basis van geografie geblokkeerd. Alleen verkeer dat zich verdacht gedraagt, zoals brute-force aanvallen, wordt tegengehouden.

Geen uitsluiting van landen, alleen blokkeren van aanvallen

Wat ons uniek maakt, is dat wij bewust ervoor kiezen geen landen uit te sluiten. Sommige beveiligingsdiensten kiezen ervoor om verkeer uit specifieke landen te blokkeren, op basis van de veronderstelling dat bepaalde regio’s meer kwaadwillend verkeer genereren. Wij bij Wned geloven echter in open toegang tot onze diensten, ongeacht locatie.

Onze focus ligt op het blokkeren van kwaadwillend gedrag in plaats van verkeer dat uit bepaalde delen van de wereld komt. Door gebruik te maken van geavanceerde beveiligingsmethoden zoals DDoS-filters en bruteforce blokkades, kunnen we aanvallen afweren zonder onnodig legitieme gebruikers te weren. Dit betekent dat we wereldwijd beschikbaar blijven voor iedereen die onze diensten wil gebruiken, terwijl we een sterke verdediging opbouwen tegen degenen die kwaad willen.

Samenvattend

Bij Wned richten we ons op het beschermen van onze systemen met technieken zoals DDoS-filters en bruteforce blokkades. Deze mechanismen zijn gericht op het tegenhouden van schadelijke aanvallen en niet op het uitsluiten van bepaalde landen. Wij geloven in openheid en toegang, terwijl we ervoor zorgen dat kwaadwillend verkeer effectief wordt gefilterd en geblokkeerd. Dit stelt ons in staat om een veilige, betrouwbare en toegankelijke dienst te bieden aan gebruikers over de hele wereld.