Aanval op XML-RPC (xmlrpc.php) oplossen

Een veelvoorkomende aanval op XML-RPC is de zogenaamde "XML-RPC Pingback Attack". Deze aanval maakt gebruik van de XML-RPC-functie 'pingback.ping' om websites te misbruiken voor DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) en om de bronnen van de aangevallen website te overbelasten. De aanvaller stuurt een groot aantal vervalste pingback-verzoeken naar de XML-RPC-interface van de website, wat kan leiden tot een verhoogde serverbelasting en mogelijke prestatieproblemen.

Om deze aanval op te lossen en uw XML-RPC-interface te beveiligen, zijn hier enkele stappen die u kunt nemen:

1. Schakel XML-RPC uit indien niet nodig: Als uw website geen gebruikmaakt van XML-RPC-functionaliteit, is het verstandig om deze uit te schakelen om mogelijke aanvallen te voorkomen. U kunt dit doen door de toegang tot het xmlrpc.php-bestand te blokkeren. Dit kan worden gedaan via een plugin of door rechtstreeks aanpassingen aan uw serverconfiguratie.

XML-RPC Blokkade via .htaccess
    # Block WordPress xmlrpc.php requests <Files xmlrpc.php> order deny,allow deny from all </Files>

2. Gebruik een firewall of beveiligingsplugin: Overweeg het gebruik van een firewall of een beveiligingsplugin voor uw website. Deze kunnen helpen bij het detecteren en blokkeren van ongewenst verkeer, inclusief kwaadaardige pingback-verzoeken.

3. Rate limiting en inlogbeveiliging: Implementeer rate limiting voor XML-RPC-verzoeken. Dit betekent dat u een limiet instelt voor het aantal verzoeken dat een specifieke IP-adres binnen een bepaalde tijdseenheid kan doen. Daarnaast kunt u sterke inlogbeveiliging toepassen om te voorkomen dat aanvallers zich aanmelden bij uw XML-RPC-interface.

4. Gebruik een beveiligde authenticatie: Implementeer een beveiligde authenticatiemethode, zoals OAuth, in plaats van de standaard gebruikersnaam en wachtwoord. Dit verhoogt de beveiliging van uw XML-RPC-interface en vermindert het risico van ongeoorloofde toegang.

5. Blijf up-to-date: Houd uw WordPress- of CMS-platform, evenals alle plugins en thema's, up-to-date. Ontwikkelaars brengen regelmatig beveiligingsupdates uit om bekende kwetsbaarheden te verhelpen. Door up-to-date te blijven, verkleint u het risico op aanvallen.

6. Log en bewaak: Implementeer uitgebreide logging voor XML-RPC-verzoeken en bewaak deze logs regelmatig. Dit helpt u bij het identificeren van verdachte activiteiten en het nemen van onmiddellijke maatregelen.

7. Beperk de XML-RPC-functionaliteit: Als u XML-RPC wilt blijven gebruiken, kunt u overwegen om de functionaliteit ervan te beperken tot alleen wat uw website nodig heeft. U kunt bijvoorbeeld ongebruikte XML-RPC-methoden uitschakelen.

8. Gebruik een CDN (Content Delivery Network): Overweeg het gebruik van een CDN om verkeer te filteren en te distribueren voordat het uw server bereikt. Dit kan helpen bij het verminderen van de belasting door kwaadaardige verzoeken.

Door deze stappen te volgen, kunt u uw XML-RPC-interface beveiligen en uw website beschermen tegen de XML-RPC Pingback Attack en andere gerelateerde aanvallen. Het is belangrijk om regelmatig uw beveiligingsmaatregelen te controleren en bij te werken om de beveiliging van uw website te handhaven.