Is mijn computer wel veilig? Zijn mijn bestanden wel afgeschermd van de buitenwereld?

• In de media horen en zien we vaak berichten over virussen, phishing, malware en andere bedreigingen voor zowel individuele gebruikers als de hele IT-wereld. Hoewel iedereen met deze problemen te maken kan krijgen, is het mogelijk om ze te voorkomen door uw computer goed te beveiligen.

Bij Wned en vele andere bedrijven hebben we goede ervaringen met de softwarepakketten van ESET. Deze pakketten stellen u in staat om uw computer effectief schoon te maken en te beveiligen. Hoewel gratis software niet per se slecht is, kan het soms tekortkomingen hebben. Op uw computer bevindt zich vaak privémateriaal dat u liever niet met de buitenwereld deelt. Om ervoor te zorgen dat dit privémateriaal beschermd blijft, raden wij u de volgende twee softwarepakketten aan:

1. ESET (NOD32) voor virusbescherming en algehele computerbeveiliging. Voor een proefperiode van 30 dagen kun je ons mailen via support@wned.nl.

Daarnaast willen we u ook wijzen op wereldwijde zwarte lijsten die beschikbaar zijn via http://www.debouncer.com/. Als uw IP-adres op een van deze lijsten staat, kan uw computer besmet zijn of kan dit in het verleden zijn gebeurd. Soms kan het voorkomen dat u een IP-adres van uw internetprovider heeft gekregen dat in het verleden is misbruikt.

BELANGRIJK: Een echte zwarte lijst zal nooit om betaling vragen om uw IP-adres van de lijst te verwijderen. Dus als u een rode vermelding ziet en er wordt om betaling gevraagd om deze te verwijderen, dan is dit geen zwarte lijst maar eerder een waarschuwingslijst. Een waarschuwingslijst heeft geen invloed op uw werkzaamheden vanaf uw IP-adres, zoals het verzenden van e-mails.

Wat te doen als u op een zwarte lijst staat: Zodra u merkt dat uw IP-adres op een zwarte lijst staat, kunt u proberen het te laten verwijderen door op de rode link naast de vermelding te klikken. Elke zwarte lijst werkt echter op een andere manier, dus we kunnen helaas geen specifieke instructies geven over hoe u deze kunt laten verwijderen. Veel van deze websites zijn in het Engels, maar u kunt bijvoorbeeld zoeken naar termen als "delist, delisting, remove, remove blacklist", enzovoort. Sommige zwarte lijsten verwijderen uw IP-adres binnen 15 minuten, terwijl andere er mogelijk 7 dagen over doen. Houd er rekening mee dat wij hier geen invloed op hebben, omdat dit externe partijen zijn.

Door uw computer goed te beveiligen met de juiste softwarepakketten en waakzaam te zijn met betrekking tot zwarte lijsten, kunt u uw online ervaring veiliger maken en de risico's van virussen en andere bedreigingen verminderen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste beveiligingsmaatregelen en regelmatig updates uit te voeren om uw computer optimaal te beschermen.