DNSSEC activeren

Wat is DNSSEC en wat kunnen we er mee?

DNSSEC staat voor Domain Name System Security Extensions, maar wat is het precies? Het DNS protocol zorgt voor de vertaling van een domeinnaam naar een IP-adres.

DNSSEC voorziet de DNS records van een digitale handtekening, zodat de aanvrager kan controleren of de record die terug komt, authentiek is. Het “spoofen” van DNS, of

Is dit voor mijn domein/website belangrijk?
Zogeheten cache-poisoning, is hierdoor niet langer meer mogelijk.

• Wanneer uw site nuttige informatie, veel bezoekers of financiële transacties heeft (denk aan een webshop) dan weet u dat u een veilige site moet hebben met een SSL-certificaat (https://).
  • Bij de zogeheten DNS spoofing (man-in-the-middle) aanval weet een kwaadwillende onderweg de DNS informatie te veranderen, waarbij de bezoeker naar een andere identieke webserver geleid wordt.
  • De bezoeker heeft geen idee dat dit een valse server is en verstrekt vervolgens financiële of andere belangrijke informatie aan iemand met kwade bedoelingen.
  • Zelfs bij een SSL beveiligde site (https://) is geen verschil op aan te merken.

Elke website heeft een lang nummer als adres: het IP-adres. Omdat zo’n nummer lastig te onthouden is, zijn de domeinnamen bedacht. Het domeinnaamsysteem (DNS) vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam. Dat vertalen gebeurt in de nameservers. Helaas is het mogelijk die vertaling te dwarsbomen. Zo kunnen bezoekers van jouw site op een andere site terechtkomen. Of iemand anders kan jouw mails lezen. DNSSEC helpt om dit te voorkomen.

Hoe werkt DNSSEC?
DNSSEC voegt een digitale handtekening toe aan de DNS-informatie. Daardoor weet u zeker dat, als mensen naar uw site zoeken, ze ook bij uw site uitkomen. En dat niemand uw mails leest.

Hoe beveilig ik mijn domeinen met DNSSEC?
Stuur ons een mail met uw betreffende domeinnaam waarna wij DNSSEC voor u kunnen activeren. Let wel op, er zijn enkele extensies welke dit nog niet ondersteunen. Wij zullen u hierover dan informeren. De meeste en gangbare extensies kunnen geactiveerd worden met DNSSEC. Na activatie wordt uw DNS geheel omgezet en heeft een verwerkingstijd van 1 tot 24 uur nodig. Uw website gaat hierdoor niet offline, ook niet tijdelijk.

Hoe controleer ik of DNSSEC aan staat
Op internet.nl kunt u alle controles betreft uw websiteveiligheid controleren.

Lees hier hoe u HSTS kunt activeren.