Hoe koppel ik mijn domeinnaam aan een Wix website

Voordat je de koppeling maakt, willen we je graag wijzen op onze gratis webbuilder, waarvan je altijd zelf eigenaar blijft. In tegenstelling tot Wix, behoud je bij ons de volledige controle over je website en kun je altijd probleemloos overstappen naar een andere hoster, zoals Wned. Bovendien vermijd je bij ons eventuele hoge kosten wanneer je meer ruimte of specifieke functionaliteiten nodig hebt. Ontdek hier meer over onze gratis en vergelijkbare webbuilder.

Om een domeinnaam in DirectAdmin bij Wned.nl te koppelen aan een Wix website met een CNAME-record (zonder nameserver aanpassing), volg je onderstaande stappen:

Stap 1: Inloggen op DirectAdmin Ga naar de DirectAdmin loginpagina en voer je gebruikersnaam en wachtwoord in om toegang te krijgen tot je DirectAdmin-dashboard.

Stap 2: Navigeer naar 'Domain Management' Eenmaal ingelogd, zoek je naar de sectie 'Domain Management' en klik je op 'Domain Administration'.

Stap 3: Kies het gewenste domein Selecteer het domein dat je wilt koppelen aan je Wix-website. Dit domein moet al geregistreerd zijn bij Wned.nl en je moet het beheer over dit domein hebben.

Stap 4: Creëer een CNAME-record Binnen het domeinbeheer zoek je naar de optie om DNS-records te bewerken. Hier kun je nieuwe DNS-records aanmaken. Kies voor het toevoegen van een nieuw CNAME-record.

Stap 5: Vul de CNAME-gegevens in Nu moet je de juiste gegevens voor het CNAME-record invoeren. Een CNAME-record bestaat uit twee delen: de naam (of subdomein) en de waarde (de doel-URL). Voor het subdomein kun je bijvoorbeeld 'www' invullen, omdat je waarschijnlijk je website wilt bereiken via 'www.jouwdomein.nl'. Bij de waarde vul je het Wix-websiteadres in, bijvoorbeeld 'username.wixsite.com/site-name'. Je kunt deze URL vinden in je Wix-dashboard.

Stap 6: Opslaan van de wijzigingen Nadat je de CNAME-gegevens correct hebt ingevoerd, sla je de wijzigingen op. DirectAdmin zal deze wijziging doorvoeren in de DNS-instellingen voor je domein.

Stap 7: Controleer de propagatie Domein-DNS-wijzigingen hebben meestal enige tijd nodig om wereldwijd te verspreiden. Dit proces staat bekend als DNS-propagatie. Het kan enkele minuten tot enkele uren duren voordat de wijzigingen actief zijn. Je kunt wachten en vervolgens je domein in een webbrowser openen om te zien of het naar je Wix-website verwijst.

Stap 8: Verifieer je domein in Wix Om ervoor te zorgen dat Wix je aangepaste domein correct herkent, moet je je domein verifiëren in je Wix-account. Ga naar je Wix-dashboard en navigeer naar 'Site-instellingen'. Klik op 'Verbind je domein' of een vergelijkbare optie en volg de instructies om je domein te verifiëren.

Stap 9: Controleer de werking Open een webbrowser en ga naar 'www.jouwdomein.nl' (vervang 'jouwdomein.nl' door je daadwerkelijke domeinnaam). Als alles correct is ingesteld en de DNS-propagatie is voltooid, zou je Wix-website moeten worden weergegeven.

Stap 10: SSL-certificaat (optioneel) Als je SSL-beveiliging wilt inschakelen voor je domein (aanbevolen voor beveiliging en zoekmachineoptimalisatie), moet je een SSL-certificaat installeren op je Wix-website. In sommige gevallen kun je een gratis SSL-certificaat krijgen via Wix of een betaalde optie selecteren, afhankelijk van je behoeften.

Conclusie: Door een CNAME-record in DirectAdmin bij Wned.nl aan te maken en je domein te verifiëren in je Wix-account, kun je je domeinnaam eenvoudig koppelen aan je Wix-website, zonder dat je de nameservers hoeft aan te passen. Het CNAME-record zorgt ervoor dat verzoeken naar 'www.jouwdomein.nl' worden doorgestuurd naar je Wix-websiteadres. Zorg ervoor dat je DNS-propagatietijd in gedachten houdt, en als je SSL-beveiliging wilt, installeer dan een SSL-certificaat op je Wix-website. Met deze stappen kun je je aangepaste domeinnaam gebruiken om je Wix-website te presenteren aan je bezoekers.